viernes, 19 de febrero de 2010

LA HEI : FINESTRA, ARREPENTIMENT.






La lletra Hei és la quinta de l'alfabet hebreu i li correspon el número 5. En el Tarot està representada per l' Hierofante ( El Sumne Pontífex ). La seva força li ve de la seva capacitat de raonar, que l'ajuda a viure la seva veritat interior sense perdres en vanitats humanes.




En l'hebreu pictogràfic antic el seu dibuix era com d'un home amb les braços i mans aixecades significan suspirar, suplicar i mirar. La figura de la lletra també es vista com la d'un home mirant per la finestra per això en l'hebreu modern la paraula " HEI " significa finestra. També podem veure que dita figura representa adoració (vasallatge ). Aixi dita paraula en hebreu és

" halel " d'on prové " Halleluyats " que te com significat " Alabem ( adorem ) al Senyor ".



Aquesta lletra vol manifestar-nos quelcom especial i clar , el que tu veus pot donar-te la resposta a el que busques. El Sam 118 en les versets corresponents a la lletra Hei ( 33 -40) ens diu el que vol Déu de nosaltres:

Mostra'm, Senyor, el cami de las teves ordenançes per seguir-les fins al final.

Done´m enteniment per observa la LLei i que tot el meu cor la practiqui.

Fes-me caminar pels camins dels teus manaments perquè hi trobo goig.

Inclina el meu cor vers les teves ensenyançes i no miri cap la riquesa.

Aparta els meus ulls perquè no mirin la vanitat i done'm la vida en el teu camí.

Cumpleix la promesa feta als qui et temen.

Allunya l'oprobi doncs tinc por.

I que visqui sempre amb la teva justícia.




La HAI és símbol de la divinitat , gentilesa i és purificació. Simbolitza el fàcil que esdevé la creació del món per l'alé de Déu. Ens ensenya a omplir la nostra vida amb santitat reconèixent a Déu que del norés ha fet la Creació. Representa , per tant, arrepentiment i misericòrdia, sapiguer comprende el proïsme. Déu se manifesta en silenci, com la Hei , que és insonora.



La " casa del món " permaneix amb una finestra oberta per veure altres mons. La HAI es construeix a partir de les lletres DALET y YOD. La part inferior esquerra no s'anganxa amb l'estructura principal i els rabins com altres comentaristes ensenyen que els dos espais oberts de la Hai indican que inclós quan una persona baixa fins al fons, encara té l'oportunitat d'arrepentir-se , simbolitzat per l'obertura entre el peu esquerra i el sostre de la lletra.

1 comentario:

Josep maria Llovera Jané dijo...

Avui Sí ... el primer cop ni he sentit el fantàstic piano ... la veritat es que m'ha frapat i l'escoltat varies vagades... fantàstic, molt bona música de fons,
vull dir-te que malgrat la meva falta de respostes tots els teus treballs no van a sac trencat... pel que a mi respecta, jo no sóc metòdic però si molt perseverant i les teves tasques son un NORD per mi.